Jeszcze a propos liczenia - proponuję Ci nie liczyć kalorii, ale (co łatwiejsze) ilość spożywanego białka, tłuszczy i węglowodanów. Po jakimś miesiącu będziesz odruchowo wiedział jaki produkt ile czego ma Jeśli Twoim priorytetem jest odchudzanie, ustal sobie na przykład dzienne spożycie białka na 2g/kg, węglowodanów na 3g/kg i tłuszczy na [...]
CIEKAWY ARTYKUŁ MYSLE ZE KAZDEMU SIE PRZYDA - zakwasznie organizmu mozna zmierzyc lub zbadac, a zmiana jedzenia przy zakwaszonym organizmie juz nam tak bardoz nie pomoze te kwasy trzeba jkos zneutralizowac. Zakwaszenie organizmu - ciche niebezpieczeństwo! Jak dochodzi do zakwaszenia? Jakie są objawy? Jak można temu zapobiec? Nadmiar kwasów a [...]
co do makaronu rozumiem że tw 200g to już po ugotowaniu jest bo z tabel tak wynika, ryże 150g przed ugotowaniem ? Zmieniłem wartości odżywcze makaronu. Nie wiem czy o to Ci chodziło.. Zawsze odmierzam 150g makaronu przed ugotowaniem, a wiadomo po ugotowaniu napęcznieje i jest go trochę więcej. Jak mam w takim razie to liczyć? Wędliny i orzechy [...]
Mierzenie masy produktów od zawsze stanowi problem. Szczególne dla osób, które mają problemy, żeby sobie poradzić w życiu, nawet w tak banalnych sytuacjach. 1. Miarki w suplementach diety mają skalę w mililitrach wody. Ilość ml wody nie przekłada się na ilość gramów odżywki białkowej, jaka zmieści się w miarce. Z tego też względu nie jesteś w [...]
Witaj, jeśli sobie tego życzysz to pozwolę sobie zrecenzować każdy z tych posiłków. Musisz jednak wiedzieć, że głównym czynnikiem, który decyduje o tym czy będziemy spalali tkankę tłuszczową, budowali masę czy utrzymywali wagę w miejscu jest bilans kaloryczny. Dlatego przede wszystkim należy sprawdzić swoje zapotrzebowanie. Możesz to sprawdzić [...]
Moi drodzy, żeby była jasność. Kiełbasa domowej roboty (prawdziwa wiejska, nawet nie ze sklepu). Nie jadam szynek, jedynie 2 razy w tygodniu na śniadanie jest nie duża ilość boczku którego nie podsmażam (ale również mogę go wyrzucić diety). Mięso jakie jest w diecie to: pierś z kurczaka, pierś z indyka, polędwica, wołowina oraz łosoś jako ryba :) [...]
Jeśli zdecydowałeś się wybrać białko o niższej zawartości cukru, to powinien być to hydrolizat lub izolat białka serwatkowego. To te dwa zawierają najmniej węglowodanów i tłuszczy ze wszystkich białek mlecznych. Rozumiem, że jesteś w finalnej fazie redukcji i na diecie ketogenicznej stąd Twoja obawa o ilość węglowodanów. Natomiast jeśli nie [...]
Przecież tutaj nie ma żadnych nadzwyczajnych tajemnic, nad którymi trzeba zastanawiać się godzinami. To samo pytanie zadawalaś kilkukrotnie na temat pieczywa w tym temacie i otrzymałaś odpowiedzi. Dalej pytasz o to samo. Skoro znasz masę mięsa przed obróbką, jak i po obróbce, to wiesz ile określony element mięsa stracił wody w czasie [...]
siema, znalazlem cos o tej serwatce. Aha i w serwatce jest 8% bialka a nie 2%.To bedzie na rysunku.Rysunek dotyczy skladu mleka... Sucha masa w 1 kg mleka Serwatka : 66g Ser : 63g Sucha masa serwatki to: - laktoza (69 do 75%) - wysokoodżywcze białka rozpuszczalne (10 to 13%) - pozostałości tłuszczu - sole mineralne (8 to 10.5%) - [...]
Musisz cwiczyc jedzenie zeby zdobyc mase tluszczu ,jest glupota,minmum w kazdym posilku 20g bialka(nie musisz jesc tyle tuny na raz),.Ja sie zdziwilem o czym zakrzes prawi ze zaduo bialka jak ty wazysz 72 kg,lookam jeszcze raz a ty wazysz 52 max ilosc bialak jak dla ciebie to 115g i czymaj sie tego 300g wegli i okolo 60g tluszc
Faktycznie, problemy z kontrolą łaknienia są najczęstszą przyczyną nadwagi oraz niestety stwarzają nam największą trudność w utrzymaniu zaplanowanej diety. Mając to na uwadze kontrola apetytu wydaje się strategicznym elementem utrzymania prawidłowej wagi. Co można z tym zrobić? 1. Zadbaj o wyższy poziom białka w diecie Aby wykorzystać 1g białka, [...]
WITAM Na wstępie dziękuję SFD.pl za możliwość przetestowania nowości na rynku: T-Steron T-Burner firmy BERSERK LABS DANE: i coś o sobie -Wiek: 37 lat -Staż treningowy: 24 miesięcy. 19 lat temu ćwiczyłem ok 3 lata na siłowni „piwniczanej”. W miarę regularnie, jednak bez diety, supli. Sam plan to ciągle to samo (był to Split 3x tydzień). Oczywiście [...]
Cześć! Przede wszystkim jak zaczynasz redukcję, to warto by było obliczyć jakie masz zapotrzebowanie kaloryczne. Możesz skorzystać z tego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html Kolejną z rzeczy ważną na redukcji jest deficyt kaloryczny i rozbicie kalorii na odpowiednie makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g [...]
Skoro, załóżmy na to 300 gramów węglowodanów dziennie to dla Ciebie zbyt dużo, to nie widzę problemu w tym, aby zmniejszyć ich ogólną ilość i podbić ilość spożywanych tłuszczów. Operować należy ilością źródeł energii. 2 gramy białka na kilogram masy ciała, 1-1,5 grama tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Możesz nawet wejść [...]
Rzeczywiscie jak ma sie juz chore nerki to trzeba skrupulatnie liczyć to białko. Ja wczoraj zjadłem 100 g tuńczyka w sosie własnym a to juz ok. 20 g białka w jednej puszce. W przypadku kamieni lepiej tez to buałko ograniczyć. Cała dieta w przypadku kamieni zależy też jakiego rodzaju kamienie masz. Mogą być to kamienie moczanowe które widoczna są [...]
Bardziej bym się skłaniał ku drugiej opcji, czyli przykładania większej uwagi do ogólnej podaży białka w diecie. Skoro w ciągu dnia dostarczysz i tak sporą ilość aminokwasów pochodzenia zwierzęcego, w tym egzogennych, to nie zrobi to różnicy. Z reguły osoby trenujące siłowo i tak spożywają więcej białka i aminokwasów niż jest to niezbędne, więc [...]
Każdy z nas, szczególnie po pewnym czasie swojej przygody z kształtowaniem sylwetki zdecydował się na zakup odżywki białkowej. Powody tego były różne, np.: brak czasu, ochoty na przygotowanie, czy zjedzenie źródeł białka: mięs, ryb, jaj, czy nabiału. Dzięki odżywce białkowej mogliśmy uzupełnić jego braki a przy okazji zaspokoić ochotę na słodkie, [...]
Chcąc kształtować naszą sylwetkę, zdecydowanie warto skupić się na poprawie nawyków żywieniowych. Jednym z możliwych wariantów żywieniowych jest bazowanie na białku i tłuszczach, czyli ograniczenie podaży spożywanych węglowodanów od 50 do 150 g dziennie. Dieta low carb definiowana jest jako ta o zawartości węglowodanów w przedziale od 100 do 150 [...]
Cześć! Teoretycznie możesz dostarczać całe białko z nabiału. Jednak w pewnym momencie może pojawić się reakcja alergiczna na ten pokarm. Nie jedząc mięsa możesz dostarczać białko z naprawdę różnych źródeł, nie musisz ograniczać się do nabiału. Ryby - są doskonałym źródłem białka i tłuste ryby takie jak łosoś czy makrela są bogate w kwasy omega 3. [...]
Cześć! W takim wypadku najlepiej zacząć spokojnie. Przede wszystkim małymi krokami. Zacznij przede wszystkim od zmniejszenia cardio, ponieważ ta ilość aktywności może napędzać Twój głód. Zacząłbym od zmniejszania tej aktywności o 1-2km jednorazowo. Wyglądałoby to tak, że w pierwszym tygodniu zrobiłabyś 2 biegi na 17km i jeden na 15km, w drugim [...]